26 Ekim 2013 Cumartesi

İOS / Anroid

                                                                      


Gelişen teknoloji ile birlikte artık telefonlar haberleşme aracı olmaktan çıktı. Artık cebimizde küçük bilgisayarımız haline gelen yeni akıllı telefonları alırken nelere dikkat etmeliyiz veya istediğimiz perfomansı sağlamak için hangi markayı tercih etmeliyiz gibi sorular insanların hala cevabını bilmedikleri sorulardır.
 En çok bildiğimiz ve adını sıkça duyduğumuz markalar arasında Appe,Samsung,HTC v.s gibi markalar var. Peki bunların farkı nedir? Birisi ucuzken birisi pahalı neden? İşte bu sorulara getireceğim cevaplarla aklınızda bir fikir oluşmasını sağlayacağım. Başlayalım..
Öncelikle bütün konuyu şuraya odaklayacağım. “ İşletim Sistemi ”. Belkide en önemlisi bu. Telefonların bildiğiniz üzere bir yazılımı vardır. Örneğin Samsung’un, HTC’nin yeni nesil telefonları Android işletim sistemini kullanırlar. Bunlara  ek olarak (Bundan sonra yok) Nokia’nın OVİ si var ve elbette şüphesiz en köklü ve en sağlam olanı “İOS” Apple’ın işletim sistemi var. Bilirsiniz İphone çılgınlığını. Peki İphone’u diğerlerinden ayıran özellik nedir? Pahalı olması mı? Elbetteki hayır. İphone’un pahalı olmasının sebebi işletim sistemidir. Şimdi inceleyeceğimiz iki işletim sistemi Android ve İOS olacaktır.
İOS u Android’den ayıran özellikleri başlıca saymak gerekirse ; İOS bu oluşumun atasıdır ve Android tamamen İOS tan esinlenerek üretilmiştir. Yani İphone birşeyi yapar sonra diğerleri taklit eder şeklinde oldu uzun yıllar. Bu yüzden de Samsung galaxy ı ve galaxy ıı de bir sürü hata yapmış ekran dokunmatik özelliğini yitirmiş kullanıcılar bin pişman olmuştur. İOS kapalı bir sistemdir. Hiç bir kişi veya kurum sizin telefonunuza kesinlikle ulaşamaz. Rehberinize giremez, fotoğraflarınızı çalamaz,mesajlarınızı okuyamaz,maillerinize bakamaz yani hiç bir yetki ve izne sahip olmak sızın İphone dünyadaki en güvenli telefondur. Dediğimiz gibi çünkü kapalı bir işletim sistemi vardır. Dışardan veri aktarımı olmadığı içinde bir İphone hiç bir zaman virüs bulaşamaz. Tabi bu günümüzde hiç bir markada bulamayacağımız bir özellikdir bunu için milletvekilleri ve üst kademediki kişiler bilgi güvenliği için Apple ürünlerini tercih eder. Bunun yanı sıra elbetteki dezavantajıda vardır. Mesale siz gidip te internetten bir veri indirerek (oyun gibi) telefonunuza atamazsınız. Fakat artık İtunes sayesinde Film müzik dahil her şey atılıyor. İphone telefonlar asla kasmaz. (yeni gelen İOS 7 ile üretimi kalkan telefonları dahil etmiyorum mesela İphone 4 ve 4s artık eski kalitesini koruyamıyor ki zaten üretimide yapılmıyor.) İphone parçadan kaçırmaz en iyisini yapar. Bunun için 300- 400 liralık telefonlar çıkarmaz her sene bir tane yapar ama en iyisini yapar.
İphone u şimdilik köşeye kaldıralım gelelim Android‘e...
Android her şeyden önce Google gibi bir arama motorunun ürünüdür. Zaten bu piyasa da yeniler ve Apple kadar tecrübeleri yok. Ama son 3 senede gerçekten o tecrübeyi kazanmaya başladıklarını gösteriyorlar.
Android İphone un tersine açık bir işletim sistemine sahiptir. Yani internetten her türlü dosyayı inderebilir, telefona atabilirsiniz. Bu ilk başta mütiş bir şey olarak gelir insana ama şöyledir ki bu yüzden Anroid telefonlara virüs bulaşır. App Store da virüslü hiç bir uygulama yokken Google Play Store da binlerce virüslü uygulama vardır. Bunun için Android telefonlara antivirüs programı yüklemeniz gerekiyor aksi takdirde telefonunuza virüs bulaşırsa sizin adınıza göndereceği mesaj ve maillerle telefon faturanızın 10.000 tl gelmesi süpriz olmaz. Tabi antivürüs yükleyincede telefon ağırlaşıyor şarjı yiyor. Bütün bunlara rağmen Samsung un tercih edilme sebebi ucuz olmasıdır ve müşteriyi ilk bakışta etkilemesidir. Ekranının büyük oluşu ilk bakışta grafik performansı hoşunuza gider. Fakat gelen yeni güncellemeler ve sürekli yeni çıkan telefonlar yüzünden telefonunuz 1-2 ay sonra aynı performansı göstermesi imkansız hala gelir. Sonra telefonunza formatlar atmaya başlarsınız işte.
HTC ise çok yeni bir markadır bu sektörde yeni oldukları için oldukça açıklar oluyor telefonlarda. Bunun için HTC almaktansa Samsung almanızı tavsiye ederim işletim sistemi Android’tir.
Nokia.Ah nokia ah. Dünyadaki en kötü telefonları Nokia üretir. Nokia telefon almaktansa telefon kullanmayın. İşletim sistemi çok kötüdür. Telefon çok ısınır. Performans oldukça düşüktür. Zaten şirket battı . Microsoft a satıldı. Siz siz olun reklamlara kanıp Nokia Lumia falan almaya kalkmayın. Nokianın övülecek tek tarafı da kamerasıdır.(40 megapiksel küsür telefonu vardır. Sektörde hiç bir artıları olmadığı için Nokia böyle absürt şeyler yapıyor.)
Sony Vaio lar da güzeldir. Ses performansı açısından belkide piyasadaki en iyi telefondur diyebiliriz.

Neyse gördüğünüz gibi olay bu eğer inanmıyorsanız ve yanlış olduğunu düşünüyorsanız araştırmanızı şiddetle tavsiye ederim. Benim bu yazım bir kaç siteden okuyup resimlere bakarak edinilmiş bilgi değildir. Evimde bir Samsung Galaxy S4 var. Ben İphone kullanıyorum. Kuzenim de Sony Vaio var. Her çeşit telefonu her an her saniye kullanıyorum zaten ve deneyimlerim doğrultusun Samsung’lar belli bir süre sonra kasıyor. Özellikle Samsung Galaxy S 4 serisinin altındaki bütün telefonları widget ekranında kasar. İnanmıyorsanız deneyin görün J.
Şuan da piyasadaki en iyi ve en kaliteli telefon İphone 5S’tir. Bir sürü yeni teknolojiyi içerir. İlk 64 bit lik telefondur. Çoğunuz bilgisayarından daha iyi. Çift işlemcisi var. A7 çip (ki zaten bundan daha iyi bir işlemci yokken) birde haraket ve parmak izi okuyusu görevi yapan m7 yardımcı işlemcisi vardır. Evet iphone 5s parmak izi okur. Ekran kilidini parmak izinizle açabilir, Appstore da kullanıcı adı şifre girmek yerine direk parmak izinizi basarak hesabınızı açabilirsiniz. Full HD 1080p video kaydı yapar. Kısacası bu telefonda şu yok diyebileceğiniz bir şey yok. Her alan da, mimariye kadar her şeyin en iyisi ve en fazlası bu telefonda vardır. Çok çok hızlıdır. Fiyatıda güzeldir J. Türkiyede 3  bin TL nin altında bulamayabilirsiniz. Ama Yurt dışından getirme imkanı olanlar için daha ucuza gelecektir.  Bu telefonu alabilecek durumu olanlar için şiddetle tavsiye ederim.
Bu yazıyı kendi yorumunuz ile birleştirerek ve daha çok araştırarak hatta Turkcell, Teknosa gibi bayilerden telefonlara bir göz atarak karar vermenizi öneririm.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.