25 Ekim 2013 Cuma

Bolşevik İhtilali

Sevgili okurlar,yorucu bir okul döneminden geçtiğim için sizlere bir konu hazırlayamadım,bu yüzden sizlerden af diliyorum fakat  onun yerine eskiden yazmış olduğum büyük bir direnişi anlatacağım.


Ekonomik açıdan sıkıntı çeken Rus İmparatorluğu'nda işler giderek zorlaşıyordu. 1905'de Rus-Japon savaşında ağır bir yenilgi alan Rus İmparatorluğu namı-diğer ''Deli Pedro'' zamanındaki gibi güçlerini tekrar göstermek için ve Pan-Slavizm ülküsünü yaymak için İtilaf Devletleri ile bağlantıya geçmeye başladılar. Yavuz ve Midilli adlı Alman İmparatorluğu'ndan alınan iki Osmanlı Savaş Gemisi,Sivastopol'u bombaladı. Bunun üzerine 2 Kasım'da Rus İmparatorluğu,Osmanlı İmparatorluğu'na savaş açtığını ilan etti ve böylece I.Dünya Savaşı'na katıldılar.  Fakat I.Dünya Savaşı,ülkenin ekonomisine zarar verdi ve halk isyanın eşiğine geldi. 
8 Mart 1917'de halk gösterilere başladı ve hükümeti protesto etti. Sonrasında isyan ateşi körüklendi ve geniş kitlelere yayıldı. 12 Mart'ta ''İşçilerin ve Askerlerin Sovyeti'' kuruldu.  Bu olaydan 3 gün sonra Çar Nikola tahttı bırakma kararı aldı ve yerine geçici hükümet getirildi.
1917 yılının Nisan ayında isyanın önderi Vladimir Lenin,Petersburg'a geldi ve ''Ekmek,Barış,Özgürlük'' sloganları atmaya başladı ve halkı daha çok etkiledi. 



Yeni Hükümetten Harbiye Savunma Bakanı olan Kerensky'nin Alman Cephesi'nde başarısız olmasıyla,Lenin'de kaçtı,Lev Troçki ise tutuklandı. Tüm bu olanlara rağmen 14 Eylül'de Cumhuriyet ilan edildi fakat bu işleri sanılanın aksine daha da kötüleştirdi. En sonunda köylü sınıfınında isyana katılmasıyla Rusya'da Bolşevik yanlıları daha da çok artmaya başladı ve Rusya karıştı. Sonrasında Bolşevikler ''Askeri Devrim Komiteleri'' ni kurdular. 7 Kasım 1917'de Rusya'da ve dünyada bir ilk yaşandı ve dünya Sosyalist bir hükümetle tanıştı. 8 Kasım'da Vladimir Lenin tekrar Petersburg'a geri döndü.  Bolşevikler,I.Dünya Savaşı'ndan çekildiklerini ilan etti.Devrimden birkaç sene sonra Lenin ve yoldaşları,Atatürk ve silah arkadaşlarına Kurtuluş Savaşı'nda silah ve erzak yardımında bulundular. 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.