3 Kasım 2013 Pazar

2900 Yıl Önce Bir Bayram


Geçtiğimiz hafta içinde Cumhuriyet Bayram’ını kutladık.Bende bu hafta bayramla ilgili birşeyler yazmayı düşünürken eskiden bir tarafa not aldığım bir yazıyı buldum.Bu yazı benimkiden daha çok anlam ifade ettiği için bu yazıyı sizlerle paylaşmak istiyorum.

Milattan 900 yıl önce, insanlar bir tapınağa aşağıdaki yazıyı asarak okurlar ve bayramlarını kutlarlardı;
“Gürültü patırtının ortasında sükûnetle dolaş, sessizliğin içinde huzur bulduğunu unutma! Başka türlü davranmak gerekmedikçe herkesle dost olmaya çalış! Sana bir kötülük yapıldığında, unut ve bağışla! Ama kimseye teslim olma! İçten ol! Telaşsız, kısa ve açık seçik konuş! Başkalarına da kulak ver! Aptal ve cahil oldukları zaman bile dinle onları! Çünkü, dünyada herkesin bir hikayesi vardır.

  Yalnız planlarının değil, ne kadar küçük olursa olsun başarılarının da tadını çıkar! İşinle ilgilen! Seveceğin bir iş seçersen, hayatında bir an bile çalışmış ve yorulmuş olmazsın.İşini çok seveceksin!

      Olduğun gibi görün!

      Ve göründüğün gibi ol!

Sevmediğin zaman, sever gibi yapma! Çevrene nasihatlerde bulun ama, hükmetme!

 İnsanların kusurlarını bulmaya çalışırsan, onları sevmeye zaman kalmaz.Ve unutma ki, insanlığın yüz yıllardır öğrendikleri bir kumsaldaki kum tanecikleri değildir.

  Kaybetmeyi, ahlaksız kazanca tercih et! Birincisinin acısı bir an, ötekinin vicdan azabı bir ömür boyu sürer.Bazı idealler o kadar değerlidir ki, o yolda mağlup olman bile zafer sayılır.Bu dünyada bırakabileceğin en büyük miras dürüstlüktür.Yılların geçmesine öfkelenme!

  Rüzgarın yönünü değiştiremiyorsan yelkenlerini rüzgara göre ayarla! Çünkü insanlar, karşılaştığın fırtınalarla değil, gemiyi limana getirip getiremediğinle ilgilenirler.Ara sıra isyana yönelecek olsan da, hatırla ki insanları yargılamak imkansızdır.Doğduğun zamanları hatırlar mısın? Sen ağlarken herkes sevinçle gülüyordu.Öyle bir ömür geçir ki, sen öldüğünde herkes ağlasın!

  Sabırlı, sevimli ve vefakar ol! Eninde sonunda bütün servetin sensin.Görmeye çalış ki, bütün pisliğine ve kötülüğüne rağmen, dünya yine de insanoğlunun biricik güzel mekanıdır...”
                                                                                                (Xsenos MÖ 9. yüzyıl)
Bu yazıyı okuduktan sonra benim hayatımda çok büyük değişimler olmuştu, sizlerinde içinde bir değişim olması dileğiyle.
          Unutmayın; bizim ve gelecek nesillerin rahat yaşaması için biraz dikkat yeterli…